COADA SORICELULUI (Achillea millefolium)

 

Coada soricelului se foloseste in extractul total apos alaturi de plantele mentionate.In acest scop se folosesc inflorescenţele dupa uscare menajata si macinare fina. Folosirea acestui material vegetal pentru noul produs este de asemenea datorata compoziţiei sale chimice deosebit de favorabile.

     Extractul din flori de coada şoricelului se caracterizeaza prin continutul crescut de ulei volatil, bogat in chamazulene si guaianolide proazulenice (like-cortizon) in anumiţi acizi organici alifatici (formic si succinic) acizi triterpenici (ursolic si derivaţi), flavone (apigenina si derivaţi de cvercitina si de luteol,) rezine, carotenoide, taninuri, cumarine, etc alaturi de compuşi fitochimici cu rol de susţinere si refacere a sistemului imunitar : acizi fitosteroli, vitamine (acid ascorbic, riboflavina, tocoferoli, tiamina, niacina, colina) si substante minerale.

     Acest complex fitochimic si fitoterapic ii conferă extractului din flori de Coada şoricelului multiple efecte terapeutice: antiinflamatoare, antiseptice, antibiotice, antispastice, analgezice, depurative, colagog-coleretice, diuretice, de inhbare a proliferării celtlelor neoplazice, de protectie a celulelor sanatoase contra agresiunii radicalilor liberi si de regenerare a celulelor lezate, proprietati hemostatice, cicatrizante, iar in afecţiunile cronice hepatice scade transaminazele. Toate aceste proprietati sunt deosebit de favorabile in afecţiunile neoplazice.